Skip to main content

Saistībā ar globālo situāciju, un neatkarīgi no tā, vai strādājat no mājām, rūpējāties par ģimeni vai vienkārši uzturaties drošībā, pavadot vairāk laika iekštelpās, jūs var sagaidīt lielāki enerģijas rēķini.

Protams, šajā laikā rodas ne tikai papildus izmaksas, bet arī ietaupījumi, piemēram, retāk izmantojot transportu, kas palīdzēs segt papildus izmaksas.

Esot mājās, vislielākais enerģijas patēriņš var nākt no virtuves, jo tur tiek pavadīts ilgāks laiks, gatavojot lielāko daļu dienas maltītes vai pat visas. Tātad, tiek vairāk izmantoti trauki, ierīces ēdiena pagatavošanai un komunālie pakalpojumi.

Gatavojot maltītes, ir jāpārliecinās, ka tiek izmantoti jau zināmie enerģijas taupīšanas padomi, piemēram, tiek lietots plīts rinķim atbilstoša izmēra trauki un energoefektīvākas ierīces. Mikroviļņu krāsns ir viena no energoefektīvākajām gatavošanas ierīcēm virtuvē. Noteikti vari izmēģināt kādu jaunu recepti, izmantojot to un ietaupot enerģiju!

Nedrīkst aizmirst arī par regulāru aprīkojuma tīrīšanu un apkopi. Piemēram, mikroviļņu krāsnis darbojas efektīvāk, ja iekšējās virsmas ir tīras no pārtikas atliekām, tad trauki labāk vadīs siltumu un ietaupīs enerģiju.

Kad nepieciešams mazgāt traukus sākumā tos jāattīra no liekā ēdiena bez ūdens palīdzības un tad tos nomazgājiet ar vēsu/ remdenu ūdeni. Izvēlieties aeratoru – īpašu krāna uzgali. Izmantojot to, tādu pašu strūklas intensitāti varēsi panākt krānu atgriežot mazāk, jo daļa ūdens tiks aizvietota ar gaisa burbuļiem(aerators spēj piejaukt ūdenim līdz pat trim daļām gaisa). Pie šādiem nosacījumiem ietaupīsi līdz pat 50% ūdens. Gaisa piejaukšana ne tikai ietaupa ūdeni, bet arī paātrina mazgāšanas procesu, jo no rokām un traukiem ātrāk noskalojas netīrumi.

Ledusskapis ir tā virtuves ierīce, kas darbojas nepārtraukti, tādējādi arī patērējot visvairāk enerģijas no visām virtuves ierīcēm. Lai ledusskapis patērētu mazāk enerģijas, nepieciešams atcerēties dažus, noderīgus padomus:

  • Neturēt ledusskapi tukšu! Jo vairāk priekšmetu ir ledusskapja iekšpusē, jo mazāk enerģijas būs nepieciešams, lai tos atdzesētu.
  • Censties pēc iespējas mazāk vērt vaļā ledusskapi, labāk izplānojot savas maltītes un uzkodas. Tādā veidā, ledusskapī neieplūst siltas gaisa masas un nav nepieciešams patērēt lieku enerģiju, lai atkal sasniegtu nepieciešamo temperatūru.
  • Ja vēl tiek lietots veca modeļa ledusskapis, kas ražots pirms 1994. gada,  tad nomainīt to uz jaunāku, energoefektīvāku modeli.

Ievērojot šos ieteikums ne tikai šajā, sarežģītajā laikā, bet arī ikdienā, noteikti sanāks manāmi ietaupīt enerģiju ilgtermiņā!

Iepazīsti gudro enerģijas patērēšanu!

Home is where the health is: how to make your home energy efficient during social distancing

How to: save energy (and money!) in the kitchen

17 veidi, kā taupīt ūdeni savās mājās