Skip to main content

Klimata pārmaiņu ietekme mūsdienās ir vairāk pamanāmāka nekā jebkad. Ledus kušana un jūras līmeņa celšanās ir tikai daži iemesli, kas liecina par nepieciešamību pasaulei veikt izmaiņas un veicināt centienus uzlabot apkārtējo vidi tā, lai tā būtu zaļāka un daudz ilgtspējīgāka. Ekubirojs atgādina, ka veidot jaunus ieradumus ikdienas dzīvē vides saglabāšanas nolūkos ir ļoti viegli, tas var būt tikpat vienkārši kā pāreja uz atkārtoti uzpildāmu ūdens pudeli, nevis plastmasas pudeles ikreizēja iegāde, un sabiedriskā transporta izmantošana, lai nokļūtu darba savā darba vietā.

Ekubirojs misija sabiedrības mērogā ir atbalstīt ideju par sakārtotu vidi, lai veicinātu ilgtspējīgu dzīvesveidu, strādājot pie misijas, kuras mērķis ir atjaunot dzīvojamās ēkas, lai veicinātu energoefektivitāti un iedzīvotāju labklājību un veselību. Ekubirojs koncentrējas uz energoefektivitātes renovāciju, kas ir process, kurā tiek renovētas dzīvojamās ēkas ar zemu energoefektivitātes līmeni, lai uzlabotu šo energoefektivitāti un dzīvojamo ēku iedzīvotāju veselību un labklājību.

Augustā Ekubirojs nolēma vērsties pie uzņēmumiem, kuri arī atbalsta ilgtspējīgāku vidi un ražo un veido produktus izmantojot pēc iespējas dabai draudzīgākas metodes. Mēs vēlējāmies noskaidrot kompāniju kopējo nostāju un domāšanu attiecībā uz ilgtspējīgāku un videi nekaitīgāku uzņēmējdarbību un to kādu nozīmi kompānijas spēj piešķirt ēku renovācijas darbiem un atjaunošanai.

 

Batāte

Batātes pārstāve skaidro, ka viņu pieeja ilgtspējīgākai uzņēmējdarbībai ir pēc iespējas vairāk izvairīties no plastmasas iepakojumiem un galu galā nonākt līdz tam, lai tie vispār nebūtu jālieto ikdienā, kā arī atrast videi draudzīgus aizstājējus. Līdz šim Batātē izmanto pēc iespējas mazāk nepieciešamos iepakojumus, pat ja tie tiek izmantoti otrreizēji, piemēram, papīrs. Uzņēmums piekopj arī iepakojuma atgriešanas politiku, kas ļauj klientiem atgriezt atkārtoti izmantojamu iepakojumu.

Padoms Nr.1 no Batātes, ko ikvienam vajadzētu īstenot savā ikdienā, ir domāt par ilgtermiņa ietekmi uz vidi – tas ir maratons, nevis sprints. Tāpēc mums ir jābūt gudriem mūsu šodienas izvēlē un darbībās, lai gūtu labus rezultātus ne tikai tagad, bet arī nākotnē. Kompānijas pārstāve Elizabete stāsta, ka parasti cenšas iztēloties, kādu dzīvi viņa vēlas saviem bērniem un mazbērniem un ko vēlas, lai viņi piedzīvotu uz šīs planētas. Tāpēc tā ir ikviena atbildība rūpēties par vidi un atstāt to veselīgā un ilgtspējīgā stāvoklī arī nākamajām paaudzēm.

Runājot par padziļināto renovāciju darbiem, Batāte uzskata, ka ēku renovācija ir svarīga vairāku iemeslu dēļ. Pirmkārt, tas veicina pilsētas arhitektonisko ainavu, kas nozīmē, ka mēs varam saglabāt kultūras mantojumu, vienlaikus arī veidojot skaistu un sakoptu vidi. Vecu ēku atjaunošana var padarīt tās energoefektīvākas, jo, piemēram, ēku siltināšanai ir vajadzīgi mazāk resursu, nekā ja tās būtu jānojauc. Visbeidzot, atjaunojot vecās ēkas, mēs glābjam esošo dabisko telpu un neiznīcinām dabu šajā procesā. Pārstāve uzskata, ka ir ārkārtīgi svarīgi saglabāt pēc iespējas vairāk zaļās telpas un apkārtnes.

Ēkubirojs ir ļoti pateicīgs Batāte darbiniecei Elizabetei par iespēju apspriest savu videi draudzīgo pieeju uzņēmējdarbībai un par viedokli padziļināto renovāciju darbu jautājumos. Novērtējam uzņēmuma centienus un ieteikumus ilgtspējīgākai videi un dzīvesveidam.

 

iDille

Krišjāņa Barona ielā 46 atrodas Latvijā ražotu ekoloģisko produktu veikals “iDille”. Pārtikas veikals nodrošina bioloģiskās Latvijas preces, kuras nāk no mūsu pašmāju zemniekiem. “iDille”, kas darbojas jau 10 gadus, ir pirmais veikals Latvijā, kas Rīgas iedzīvotājiem piedāvā augstas kvalitātes un vietējo ražotus pārtikas produktus. 

“iDille” raksturo tās produkcijas ražošanu kā vietēju, ekoloģisku, garšīgu un veselīgu, kā arī  produkcija vienmēr ir sezonāla un kvalitatīva. Varētu teikt, ka “iDille” ir viens no lielākajiem paraugiem visiem pārējiem ekoloģiski draudzīgo produktu veikaliem. Vietējo lauksaimnieku un ražotāju atbalstīšana nav vienīgais motivējošais faktors, jo bizness kurš atbilsta vietēji ražotos un audzētos produktus rada arī lielāku pozitīvo ietekmi uz Latvijas ekonomiku un izaugsmi lauksaimniecības nozarē.

“iDille” ir minējusi ka rūpes par vidi ir viens no kompānijas visstimulējošākajiem faktoriem, jo, ņemot vērā to, ka pārtika ceļo pa taisno no zemnieku saimniecības uz veikalu nevis no ārvalstīm, tiek ievērojami samazināta oglekļa ietekme uz apkārtējo vidi. Šī iniciatīva rada ilgtspējīgāku un zaļāku pieeju ilgtspējīgai planētai, kā arī lauksaimniekiem un patērētājiem, kuri šo bioloģisko pārtiku patērē ikdienā.

Apspriežot padziļinātu ēku renovāciju “iDille” apgalvo, ka ir ļoti svarīgi, lai ēkas būtu labi uzturētas un energoefektīvas. Tas attiecas ne tikai uz uz mērķi veidot ilgtspējīgāku vidi, bet arī uz ēku modernizāciju telpām, kas ietilpst šo, renovējamo, ēku kategorijā.

Ēkubirojs ir ļoti pateicīgs “iDille” darbiniekiem par iespēju apspriest un uzzināt viņu viedokli par vides ilgtspējības un padziļināto renovāciju nozīmi mūsdienu apstākļos.

 

Kalve Coffee

Kalve ir vietējā Rīgas kafijas grauzdētāju kompānija, kas atrodas gan Ūnijas ielā 8, gan Stabu ielā 38 Rīgā. Kalve bija pirmais videi draudzīgais uzņēmums, kuru nolēmām intervēt. Tā tiek uzskatīta par Latvijā dabai draudzīgāko kafijas grauzdētāju kompāniju, lai to panāktu, kafijas uzņēmums izmanto zero-waste pieeju, saskaņā ar kuru darbinieki piegādā kafijas pupiņas vietējiem klientiem, restorāniem un uzņēmumiem, izmantojot elektriskos automobiļus un vairākkārt lietojamos spaiņus un skārda kārbas, lai samazinātu iespējamos atkritumus. Klientiem, kuri izmanto atkārtoti uzpildāmas skārdenes, klienti saņem cenu atlaides, jo par papildus iepakojumu nav jāmaksā.

Sakarā ar ēku renovāciju skarto tēmu, uzņēmums atzina, ka viņi saskaras ar problēmām atrast efektīvas un visiem vieglāk pieejamas ēkas. Daudzas ēkas Rīgā šobrīd nav piemērotas uzņēmuma paplašināšanai, jo tajās nevar ierīkot ratiņkrēslu pacēlāju vai rampu, kā arī māmiņas ar bērnu ratiņiem bieži nespēj piekļūt attiecīgajām ēkām šo iemeslu dēļ. Tomēr ēku atjaunošana, lai izveidotu pieejamākus telpu izkārtojumus, ir prioritāte saistībā ar paplašināšanu. Kalve uzskata, ka, veicot padziļinātu renovāciju un padarot šīs telpas pieejamākas, ikviens varētu gūt lielāku prieku un guvumu.

Kalve strauji ir izsitusies Rīgā kā viena no visveiksmīgākajām un ekoloģiski ilgtspējīgākajām kafejnīcām Rīgā un visā Latvijā. Jauni veidi kā attīstīt un padarīt produktus un pakalpojumus videi draudzīgākus, vienmēr tiek meklēti un risināti, tādējādi ceļot latiņu pārējām kafijas grauzdētavām un kafejnīcām Rīgā.

Ēkubirojs ir ļoti pateicīgs Kalves darbiniekiem par iespēju apspriest savu videi draudzīgo pieeju uzņēmējdarbībai un viņu domas par ēku padziļināto renovāciju.