Skip to main content

Atjaunojamā enerģija ir nākotnes cerība enerģijas patēriņā.

Viedtālrunis un viedpulkstenis, mēs visi labi zinām, ko šie vārdi nozīmē un cik milzīgu ietekmi šīs ierīces rada mūsu dzīvē. Viedā enerģijas sistēma izmaksu ziņā ir efektīva, ilgtspējīga un droša enerģijas sistēma, kurā atjaunojamās enerģijas ražošana, infrastruktūra un patēriņš tiek integrēts un koordinēts, izmantojot enerģijas pakalpojumus, aktīvos lietotājus un tehnoloģijas. Tas ir vērsts uz spēcīgu ilgtspējīgu dzīves ciklu, izmantojot jaunas atjaunojamās enerģijas tehnoloģijas, vienlaikus samazinot izmaksas.

Daudzu pasaules lielāko uzņēmumu viedoklis ir vienkāršs un godīgs. Viņi domā, ka atjaunojamā enerģija ir galvenais avots gudras enerģijas patērēšanai. Tas šķiet arī produktīvs enerģijas patēriņa ietaupīšanas veids. Visuzticamākais atjaunojamās enerģijas resurss ir saules enerģija. Vairāki uzņēmumi visā pasaulē iegulda saules enerģijas pakalpojumos un tic saules enerģijas turpmākai attīstībai, jo tas ir neierobežots resurss un neizraisa satraukumu, ka kādreiz šī enerģija varētu beigties.

Citi atjaunojamās enerģijas veidi un avoti ir:

  • Vēja enerģija
  • Okeāna atjaunojamās enerģijas stacija
  • Kodolenerģija
  • Dabasgāze

Pēdējā laikā visstraujāk augošā enerģijas forma Amerikas Savienotajās Valstīs ir saules un vēja enerģijas jeb viedā enerģija. Par laimi, visā pasaulē tiek domāts par viedo enerģiju, un daudzas valstis cenšas sasniegt tās popularitāti un nozīmi, strauji attīstot enerģijas nozari. Piemēram, saules sūknis ir arī viena no atjaunojamām tehnoloģijām, un tas nodrošina mājās apkures sistēma ar saules kolektoru palīdzību. Saules starojuma enerģija tiek efektīvi izmantota visa gada garumā. Novērojumu rezultāti liecina, ka saules sūkņu sistēmas ieviešana ļauj ietaupīt līdz 85% no patērētās enerģijas ēku siltumapgādei un ūdens sasildīšanai. Citiem šo saules sūkņu modeļiem ir arī iespējams pieslēgt arī saules PV baterijas.

Pārmaiņas mājās – pāreja uz viedo enerģiju

Esam apskatījuši lielākās atjaunojamās enerģijas nozares, kas risina ar enerģijas patēriņu saistītos globālos jautājumus. Tomēr viedais enerģijas patēriņš sākas mājās. Kā mēs varam panākt gudrāku enerģijas patērēšanu mājās?

Papildus mājsaimniecības izmaiņām pirmais viedā enerģijas patēriņa solis ir atjaunojot ir mājas un ēkas kurās mēs dzīvojam. Ir daudz veidu, kā renovācija var būt noderīga mūsu mājās, lai panāktu progresu viedās enerģijas patēriņā. Vissvarīgākā un noderīgākā metode ir uzsākt to visu ar elektrotīklu, papildus energotīklu staciju, elektropārvades līniju, transformatoru, kas nodrošina mūs ar elektrību, atjaunošanu. Tā kā tie jau ir novecojuši un ir ļoti neaizsargāti pret saules un vēja enerģijas apstrādi, pat ja mēs nesaņemam saules enerģiju, tie tomēr ir jāatjaunina, jo novecojis energotīkls patērē lielu daudzumu enerģijas.

Parasto spuldžu vietā ieteicams izmantot energoefektīvas spuldzes, tas palīdzēs ietaupīt enerģijas patēriņu. Uzstādot viedās spuldzes mājās, mēs atbrīvojamies no vairāk ieslēgšanas ierīcēm un iespējas aizmirst tās izslēgt, kad ejam ārā.

Ja tiek plānota jaunas mājas celtniecība, uzmanības centrā vajadzētu būt pareizam ēkas novietojumam, jo ar pareizu ēkas novietojumu iespējams iegūt efektīvāko vēja un saules enerģijas un pozīciju, vēlāk uzstādot šīs sistēmas, tas palīdzēs neizmantot papildu radiatorus un gaisa kondicionēšanas ierīces.

Vēl viens viedās enerģijas progress, ko var izmantot, ir saules sūkņi. Saules sūkņu sistēma izmanto no PV iegūto jaudu un pārveido to. Saules sūkņa kontrolieris ir elektroniska ierīce, kas kontrolē cirkulāciju sūkni, lai no saules paneļiem iegūtu pēc iespējas vairāk siltuma, kā arī lai pasargātu sistēmu no pārkaršanas.

Viedās enerģijas progress Latvijā

Ir panākts progress nodrošināt pāreju uz ekonomiku ar zemu oglekļa dioksīda līmeni, kas ir konkurētspējīgs reģionā un visā pasaulē, attīstot līdzsvarotus un efektīvus uz enerģijas politiku balstītus tirgus principus, piemēram, LED apgaismes ķermeņus nomainot pret esošajiem nātrija apgaismošanas ķermeņiem, noteiktos ielu posmos vai rajonos.

Procesi kuri tiek pielietoti, lai saglabātu zemu oglekļa izmešu līmeni:

  • Saplānota vai automātiska ielu apgaismojumu ieslēgšana un izslēgšana;
  • Elektrības patēriņa uzraudzīšana un apgaismojuma ierīcēm;
  • Tiek nodrošināta komunikācija un kontrolēšana no attāluma, izmantojot radiofrekvenci vai strāvas līniju.

Dažas kafejnīcas un restorāni ir atjauninājuši savu elektrības sistēmu uz LED apgaismojuma sistēmām, lai ietaupītu vairāk enerģijas. Rīgas pilsētas siltumapgādes uzņēmums AS „Rīgas siltums” cenšas palielināt optimālu siltumu ražošanu centralizētās siltumapgādes sistēmā. Turklāt Rīgā tika realizēts pirmais saules sūkņu projekts privātmājai Jūrkalnes ielā 5, 2013. gada martā. Pirms projekta ieviešanas siltumapgāde ēkas daļu nodrošināja elektriskie sildītāji un kamīns.

Ir vairākas aktivitātes, kas nosaka viedo enerģiju, un viena no tām ir projekts “Enerģijas ietaupīšana, izmantojot “gudras” dzīvošanas principus” tiek ieviests šajā gadā. Šis projekts ir veidots sadarbībā ar Latviju un Igauniju. Šī projekta galvenais mērķis ir palīdzēt cilvēkiem apzināties enerģijas taupīšanas padomus par tādām tēmām kā apgaismojums, apkures sistēmas, mājas siltumizolācija, ūdens patēriņš, elektriskās iekārtas, saules paneļi, ieguvumi no pārejas uz atjaunojamo enerģiju.

Ja salīdzinām Latvijas enerģijas patēriņu ar citām Eiropas valstīm, Latvijai joprojām ir liels potenciāls kļūt par enerģētiski neatkarīgu valsti. Daudzas Latvijas ēkas tika celtas ar ļoti zemu siltumizolizācijas efektivitāti, tāpēc tām šobrīd ir augstāks enerģijas patēriņa līmeņis. Jaunākie pētījumi liecina, ka Latvijas būvniecības nozare patērē apmēram 40% no kopējās enerģijas bilances. Latvijā, pašlaik, ir ļoti zems energoefektivitātes līmenis, gandrīz divreiz lielāks enerģijas patēriņš, salīdzinot ar vidējo mājsaimniecību citur Eiropā.

Jo energoefektīvāka var kļūt Latvija, jo labāk tā attīstīsies atjaunojamās enerģijas sektorā un nebūs atkarīga no kaimiņvalstu resursiem. Lielākoties, energoefektivitātes risinājumi ir būvniecības nozarē. Šīs nozares pārstāvji cenšas nodrošināt valsts iedzīvotājus ar atjaunojamiem enerģijas resursiem un energoefektīvām dzīvesvietām, kas šobrīd Latvijā ir ļoti svarīgi. “Viedam” jānozīmē būt “gudram” mūsu māju uzturēšanā un ģimenes budžetā, vidē, kurā dzīvojam, ekonomikā un tas jānodod tālāk arī nākamajai paaudzei.

Apskati, kādos veidos tu vari ietaupīt enerģiju virtuvē!

What is smart energy

National Energy and Climate Plan of Latvia

Energy Efficiency

Energy saving through “Smart Living” solutions